Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF is een door de Nederlandse regering erkende onderscheiding voor fysieke prestaties, die wordt verleend voor prestaties in de Militaire Vijfkamp, de Moderne Vijfkamp of de Olympische Moderne Vijfkamp. Militairen en andere geüniformeerden mogen deze op het uniform dragen.

De onderscheiding is in 1931 ingesteld door het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC) als het Militaire Vijfkampkruis NOC, dat met terugwerkende kracht vanaf 1916 werd verleend voor prestaties in de Militaire Vijfkamp. De onderscheiding werd in 1959 door het NOC overgedragen aan de Nederlandse Sportfederatie (NSF), en in 1962 aan de Stichting Moderne Vijfkamp, de rechtsvoorganger van de Stichting Sportonderscheidingen.

De onderscheiding wordt zonder toevoeging op het lint verleend voor prestaties in de Militaire Vijfkamp, met een zilveren lauwerkrans voor prestaties in de Moderne Vijfkamp en met een gouden lauwerkrans voor prestaties in de Olympische Moderne Vijfkamp.

De namen en logo’s van NOC*NSF, het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, de Militaire Vijfkamp en de Moderne Vijfkamp zijn beschermde merken en mogen niet zonder toestemming door derden worden gebruikt.

Draag- en opmaakwijzer
Klik hier voor de draagwijzer van de Kanselarij der Nederlandse Orden, waarin staat beschreven wanneer en hoe door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen mogen worden gedragen. Klik hier voor de opmaakwijzer van de Stichting Sportonderscheidingen, waarin staat beschreven hoe het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF mag worden opgemaakt indien de eisen meer dan eenmaal zijn behaald.

Modeldecoraties, miniaturen, batons, cijfers en lauwerkransen; opmaken
Sporters die de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF hebben behaald, kunnen de modeldecoratie of de originele miniatuur nabestellen. Batons, cijfers en lauwerkransen worden geleverd zolang de voorraad strekt (klik hier). De Stichting Sportonderscheidingen maakt geen onderscheidingen op. Hiervoor wordt verwezen naar de daarin gespecialiseerde bedrijven (klik bijvoorbeeld hier).

Historische edities
Klik hier voor een afbeelding van de onderscheiding

  • in de periode 1931-1934: het Militaire Vijfkampkruis NOC, en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode
    (noot: het Militaire Vijfkampkruis NOC is bij de instelling in 1931 met terugwerkende kracht vanaf 1916 uitgereikt)
  • in de periode 1935-1936: het Nationale Vijfkampkruis NOC, en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode
  • in de periode 1937-1959: het Nationale Vijfkampkruis NOC (nu met zilveren baan op het lint), en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode
  • in de periode 1960-2005: het Nationale Vijfkampkruis NSF, en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode
  • sinds 2006: het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF voor respectievelijk de Militaire, de Moderne en de Olympische Moderne Vijfkamp.  

17-02-26-sso-nationale-vijfkampkruis-noc-nsf-1931-heden-uitvergroot

 

Nationale Sportmedaille NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1913

Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1916

Zoek

 

Contact

Postbus 1, 1390 AA Abcoude
ofni.[antispam].@sportonderscheidingen.nl

18-04-05-sso-logo-blauw