De Nationale Sportmedaille NOC*NSF

De Nationale Sportmedaille NOC*NSF is een door de Nederlandse regering erkende onderscheiding voor fysieke prestaties, die wordt verleend voor prestaties in de Nationale Sporttest NOC*NSF. Militairen en andere geüniformeerden mogen deze op het uniform dragen. 

De onderscheiding is in 1913 ingesteld door het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC) als de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid NOC, die werd verleend voor prestaties in de Vaardigheidsproeven van het NOC. Deze is in 1959 door het NOC overgedragen aan de Nederlandse Sportfederatie (NSF), en bij de fusie van het NOC met de NSF tot NOC*NSF in 1989 aan de Stichting Sportonderscheidingen.

De onderscheiding wordt bij de eerste keer in brons, bij de derde keer in zilver en bij de vijfde keer in goud verleend, waarbij de zilveren en gouden medaille de komende jaren nog met het logo van de NSF op de keerzijde worden verleend (zolang de voorraad strekt).

De namen en logo’s van NOC*NSF, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en de Nationale Sporttest NOC*NSF zijn beschermde merken en mogen niet zonder toestemming door derden worden gebruikt.

Draag- en opmaakwijzer
Klik hier voor de draagwijzer van de Kanselarij der Nederlandse Orden, waarin staat beschreven wanneer en hoe door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen mogen worden gedragen. Klik hier voor de opmaakwijzer van de Stichting Sportonderscheidingen, waarin staat beschreven hoe de Nationale Sportmedaille NOC*NSF mag worden opgemaakt indien de eisen meer dan eenmaal zijn behaald.

Modeldecoraties, miniaturen, batons, cijfers, palmtakken en lauwerkransen
Sporters die de eisen voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF hebben behaald, kunnen de modeldecoratie of de originele miniatuur nabestellen. Batons, cijfers, palmtakken en lauwerkransen worden geleverd zolang de voorraad strekt (klik hier). De Stichting Sportonderscheidingen maakt geen onderscheidingen op. Hiervoor wordt verwezen naar de daarin gespecialiseerde bedrijven (klik bijvoorbeeld hier).

Historische edities
Klik hier voor een afbeelding van de onderscheiding sinds 2006: de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid / Nationale Sportmedaille NOC*NSF, en hier voor een voorbeeld van het diploma aan het begin van deze periode.
17-02-26-sso-nationale-sportmedaille-noc-nsf-2006-heden-uitvergroot 2
Klik hier voor een afbeelding van de onderscheiding in de periode 1960-2005: de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid NSF, en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode.
17-02-26-sso-medaille-voor-alzijdige-vaardigheid-nsf-1960-2005-uitvergroot 2
Klik hier voor een afbeelding van de onderscheiding in de periode 1932-1959: de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid NOC (huidig formaat), en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode.
17-02-26-sso-medaille-voor-alzijdige-vaardigheid-noc-1932-1959-uitvergroot 2
Klik hier voor een afbeelding van de onderscheiding in de periode 1913-1931: de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid NOC (groot formaat), en hier voor een voorbeeld van het diploma in deze periode.
17-02-26-sso-medaille-voor-alzijdige-vaardigheid-noc-1913-1931-uitvergroot 2
Klik hier de voorkant en hier voor de keerzijde van de Erepenning NOC*NSF, waar de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid / Nationale Sportmedaille NOC*NSF in de oorspronkelijke editie (Medaille voor Alzijdige Vaardigheid NOC) op gebaseerd is.
19-01-19-nocnsf-erepenning

 

Nationale Sportmedaille NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1913

Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1916

Zoek

 

Contact

Postbus 1, 1390 AA Abcoude
ofni.[antispam].@sportonderscheidingen.nl

18-04-05-sso-logo-blauw