Welkom


De Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF zijn twee van de vijf erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties, naast het Vierdaagsekruis, het Kruis van de KVNRO en het Elfstedenkruis. De Nationale Sportmedaille NOC*NSF wordt verleend voor prestaties in de Nationale Sporttest; het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF voor prestaties in de Militaire Vijfkamp. Beide multisporten bestaan uit vijf disciplines; klik hier voor een overzicht.

Jaarlijks nemen zo'n 750 sporters deel aan deze twee multisporten en behaalt ca 35% van hen de eisen voor een of beide onderscheidingen. Deze werden tot 1 april 2023 uitgegeven door de Stichting Sportonderscheidingen, een aan NOC*NSF en Defensie gelieerde organisatie. Sinds de overdracht aan de Staat der Nederlanden op 1 april 2023 (klik hier) is deze verantwoordelijkheid overgegaan naar het Ministerie van Defensie.

Vanaf 1 april 2023 kunnen afgetekende prestatiekaarten voor de Nationale Sporttest worden ingestuurd naar de Staf Fysieke Training & Sport van de Koninklijke Marine c.q. het Korps Mariniers, op het volgende e-mailadres: KSZC.fatstropS.FSNCON@mindef.nl.

Al meer dan een eeuw hebben de meeste deelnemers een militaire achtergrond. Op deze wijze stimuleren de onderscheidingen fit for action bij alle krijgsmachtdelen.


Please note that we communicate in Dutch only.

 

Nationale Sportmedaille NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1913

Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1916

Zoek

 

Contact

Postbus 1, 1390 AA Abcoude
ofni.[antispam].@sportonderscheidingen.nl

19.03.08 SSO logo in combinatie met NOCNSF 50%