vijfkamp-homepage-brons

Uitreiking Nationale Sportmedaille NOC*NSF op appel
maandag 15 maart 2021


Afgelopen vrijdag werd een militaire sportinstructeur op appel in het voetlicht gezet voor het behalen van twee onderscheidingen voor fysieke prestaties: de Nationale Sportmedaille NOC*NSF én het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.

Sergeant van de LO&Sport Nicky Verhoeven kreeg ten overstaan van meer dan 400 militairen de Nationale Sportmedaille opgespeld. Bovendien ontving hij vier diploma's voor het Nationale Vijfkampkruis wegens prestaties op het NMK Militaire Vijfkamp in 2014, 2015, 2016 en 2017.

Dit alles werd hem uitgereikt op het schoolappel van de School Initiële Vorming Onderofficieren door de commandant van de Koninklijke Militaire School, Kolonel der Cavalerie Harold de Jong. De kolonel is tevens ambassadeur van de Stichting Sportonderscheidingen en nam in 2018 het initiatief om de Nationale Sportmedaille door commandanten op appel uit te kunnen laten reiken (klik hier).

Het is al bijzonder wanneer iemand een van deze twee onderscheidingen behaalt; het is echter uitzonderlijk als iemand beide behaalt. Daarvoor moeten namelijk fysieke prestaties op hoog niveau worden afgelegd in maar liefst dertien onderdelen:

  • voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF: 100 m of 400 m, 1.500 m en 10 km hardlopen, 200 m zwemmen, hoog- en verspringen, kogelstoten, discus- of speerwerpen en een zelfverdedigingsonderdeel naar keuze;
  • voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Militaire Vijfkamp: 4-8 km veldloop, schieten, 50 m zwemmen met hindernissen, handgranaatwerpen en hindernisbaan; of in de Olympische Moderne Vijfkamp: 2-3 km veldloop, schieten, 100-200 m zwemmen, schermen en een springparcours met een geloot paard.

De Nationale Sportmedaille wordt jaarlijks behaald door ca. 40% van 300 deelnemers (klik hier). Alle sportinstructeurs van de krijgsmacht zijn gerechtigd om de proeven af te nemen; een groeiend aantal van hen heeft de eisen ook zelf behaald (klik hier).

Het Nationale Vijfkampkruis in de Militaire Vijfkamp wordt jaarlijks behaald door ca. 25% van 100 deelnemers. Recent werd bekendgesteld dat de onderscheiding alsnog wordt toegekend voor prestaties in 2013, 2014 en 2015 (klik hier).

Kolonel De Jong, die beide onderscheidingen zelf in 1987 behaalde: 'Sergeant Verhoeven is in zijn functie als sportinstructeur op de Koninklijke Militaire School een toonbeeld en voorbeeld voor alle aspirant-onderofficieren voor de Koninklijke Landmacht. Deze prestatie aan het begin van het jaar is formidabel en zal naar mijn verwachting leiden tot meer deelname'.

Klik hier voor de Eregalerij voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF (sinds 1913) en hier voor de Eregalerij voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF (sinds 1916).

schermafbeelding-2021-03-15-om-11-36-53-inpixio

De Stichting Sportonderscheidingen is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op

www.sportonderscheidingen.nl

 
 
 
 
19-03-08-sso-logo-in-combinatie-met-nocnsf-50