vijfkamp-homepage-brons

Inschrijving NK Moderne Vijfkamp geopend
zaterdag 23 maart 2019


De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup / NK Olympische Moderne Vijfkamp 2019 is nu open. De wedstrijd wordt op zaterdag 29 juni georganiseerd in Arnhem.

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door Pierre de Coubertin en is sindsdien een olympische discipline. De vijf onderdelen zijn:

  1. lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten)
  2. zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3. schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+)
  4. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  5. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.

De moderne vijfkamp is een wedstrijd voor multitalenten. Alle onderdelen vinden plaats op één dag. De prestaties resulteren in wedstrijdpunten. Afhankelijk van minimumeisen per onderdeel en het wedstrijdpuntentotaal kunnen deelnemers het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF behalen. Militairen kunnen bovendien het Militair Ruiterbewijs in Zilver verwerven (klik hier).

Klik hier en hier voor introductiefilmpjes over de moderne vijfkamp door Kelvin Hilgeholt, die in 2006, 2007, 2009 en 2014 Nederlands Kampioen werd en in 2014 bovendien Wereldkampioen in de categorie masters.

Deze wedstrijd is de gelegenheid om deel te nemen aan een complete moderne vijfkamp. Het is tevens het Nederlands Kampioenschap en de enige wedstrijd waarop het Vijfkampkruis in deze tak van sport kan worden behaald.

De wedstrijd begint om 06.30 uur met schermen, gevolgd door zwemmen, paardrijden en tot slot de combinatie van hardlopen en schieten. De prijsuitreiking is tussen 19.00 en 20.00 uur. Meld je van tevoren aan bij de wedstrijdleider, Stephan Blaas (klik hier); je wordt dan op de hoogte gehouden van het uiteindelijke programma, de uitnodiging en de formele inschrijving.

Voor degenschermlessen kun je terecht bij de verenigingen van de KNAS, of, voor militairen, bij de KMSV. Verder is er op 6 april in Emmen de mogelijkheid om het hardlopen en schieten te oefenen; klik hier om je aan te melden.

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en hier voor de Eregalerij met alle sporters die deze onderscheiding sinds 1916 hebben behaald.

Impressie: Moderne Vijfkamp, Olympische Spelen 2016, Rio de Janeiro

Youtube video ID wEaXp2lwGUA

De Stichting Sportonderscheidingen is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op

www.sportonderscheidingen.nl

 
 
 
 
19-03-08-sso-logo-in-combinatie-met-nocnsf-50