vijfkamp-homepage-brons

Inschrijving DK Militaire Vijfkamp 7-8 juni geopend
maandag 27 februari 2023


De inschrijving voor het Defensiekampioenschap (DK) Militaire Vijfkamp 2023 is geopend. De wedstrijd wordt op 7-8 juni 2023 georganiseerd op de Generaal-majoor De Ruyter van Stevenick-kazerne in Oirschot.

De militaire vijfkamp werd in 1916 ingesteld door het Nederlandsch Olympisch Comité (thans NOC*NSF) en wordt sinds 1950 wereldwijd beoefend (klik hier). De vijf onderdelen zijn:

  1. lopen: 8 km veldloop voor mannen, 4 km voor vrouwen
  2. zwemmen: 50 m met hindernissen
  3. schieten: drie maal 10 schoten met persoonlijk wapen (Colt of Glock)
  4. hindernisbaan en
  5. handgranaatwerpen: juistheids- en verteworpen.

De militaire vijfkamp is een wedstrijd voor multitalenten. Alle onderdelen vinden plaats op een of twee dagen; dit jaar twee. De prestaties resulteren in wedstrijdpunten. Afhankelijk van minimumeisen per onderdeel en het wedstrijdpuntentotaal kunnen deelnemers een bronzen, zilveren of gouden speld, of het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF behalen.

Deze wedstrijd is dé gelegenheid om deel te nemen aan een complete militaire vijfkamp. Het is tevens het Defensiekampioenschap en jaarlijks de enige wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF kan worden behaald.

Deelname staat open voor actief dienende beroepsmilitairen en reservisten. Kijk hier voor meer informatie en ga op intranet naar sportevenementen.mindef.nl om je in te schrijven.

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en hier voor de Eregalerij met alle sporters die deze zeldzame onderscheiding sinds 1916 hebben behaald.

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF wordt naar verwachting dit jaar voor het eerst sinds de instelling in 1931 door Defensie uitgereikt. Klik hier voor meer informatie over de geplande overdracht van de Nationale Sportmedaille en het Nationale Vijfkampkruis aan Defensie.


De Stichting Sportonderscheidingen is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op

www.sportonderscheidingen.nl

 
 
 
 
19-03-08-sso-logo-in-combinatie-met-nocnsf-50