NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (29 januari 2008)
Vijfkampbond blaast Coubertin Cup nieuw leven in

Het Comité International Pierre de Coubertin (CIPC) in Lausanne heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse Vijfkampbond om de Coubertin Cup opnieuw in te stellen. Aldus de naam van de wisselbeker voor de vijfkamper (m/v) uit de categorie junioren of senioren die op het Nederlands Kampioenschap Olympische Moderne Vijfkamp (dit jaar op 19-20 april 2008 op de Cavaleriekazerne in Amersfoort) de meeste wedstrijdpunten op alle vijf onderdelen in de Olympische Moderne Vijfkamp scoort: de Coubertin Cup.

Pierre de Frédy, baron de Coubertin (*1.1.1863 - †2.9.1937) was de oprichter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de moderne Olympische Spelen. Zelf een actief sporter (boksen, roeien, schermen en paardrijden) richtte hij op 23 juni 1894 op 31-jarige leeftijd het IOC op. Twee jaar later werden op zijn initiatief de Ie Olympische Zomerspelen van 1896 in Athene georganiseerd. Bij die gelegenheid werd hij verkozen tot President van het IOC, een functie die hij tot 1925 bekleedde. Vanwege de neutraliteit van Zwitserland werd het IOC gedurende de Eerste Wereldoorlog in Lausanne gevestigd.

Naast oprichter van het IOC en de moderne Olympische Spelen was Pierre de Coubertin ook oprichter van de Moderne Vijfkamp. Hij was van mening dat bij de voortzetting van de klassieke Olympische Spelen ook een voortzetting van het klassieke hoofdnummer - de Vijfkamp of Pentathlon - hoorde. De naam voor deze multisport komt van het Grieks voor vijf wedstrijden, net zoals Biathlon staat voor twee, en Triathlon voor drie wedstrijden. Deze multisport, geïntroduceerd tijdens de XVIIIe Olympische Spelen in de Klassieke Oudheid (708 vC), bestond uit lopen, springen, speerwerpen, discuswerpen en worstelen. De winnaar van de klassieke Vijfkamp werd tot Victor Ludorum (winnaar van de spelen) uitgeroepen.

In de nieuwe editie werd de Moderne Vijfkamp (Modern Pentathlon) gebaseerd op de militaire basisvaardigheden van de Cavalerie: lopen, zwemmen, schieten, schermen en paardrijden. De insteek daarbij was dat deze zeer moeilijke multisport (nogal altijd niet voor iedereen weggelegd) ‘de geestelijke en lichamelijke vaardig-heden zou testen en daardoor de ideale, complete atleet zou voortbrengen’. De aldus speciaal voor de Olympische Spelen ontworpen Moderne Vijfkamp werd geïntroduceerd tijdens de Ve Olympische Zomerspelen van 1912 in Stockholm en is - hoewel klein - nog altijd vast onderdeel op het Olympisch programma, wat recent precies correct werd verwoord door ZKH de Prins van Oranje, lid van het IOC: ‘Deze sport is gemaakt voor de Spelen en straalt de echte Olympische gedachte uit’.

Zeer kort na de introductie in 1912 werd, mede op initiatief van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging, de Vijfkamp in Nederland onder leiding van de Ritmeester der Cavalerie Jhr Jan-Willem Godin de Beaufort geïntroduceerd door het NOC (Nederlandsch Olympisch Comité, het huidige NOC*NSF). De eerste Vijfkampwedstrijd in Nederland, de ‘Vijfkamp voor Officieren’ in 1916, werd georganiseerd op en rond Landgoed Velserbeek van F.W. baron van Tuyll van Serooskerken, eerste voorzitter van het NOC, waar door hem de ‘Coubertin-beker’ werd uitgeloofd aan de beste Vijfkamper.

Het is precies deze beker die nu, bijna 100 jaar later, opnieuw wordt ingesteld, en jaarlijks zal worden toegekend. De winnaars zullen jaarlijks worden ingeschreven in de registers en vermeld op de website van de Nederlandse Vijfkampbond. 

De periodieke nieuwsflits is er om sporters en vrijwilligers te informeren over: 
- de
Nationale Sportmedaille (lopen, zwemmen, springen, zelfverdediging, werpen). 
- de
Militaire Vijfkamp (lopen, zwemmen, schieten, hindernisbaan, werpen); en 
- de
Moderne Vijfkamp (lopen, zwemmen, schieten, schermen, paardrijden). 
De Nederlandse Vijfkampbond heeft de uiterste zorg besteed aan de juistheid van de gegevens in dit bericht en is niet aansprakelijk voor fouten of omissies. Neem voor meer informatie contact op met de
Nederlandse Vijfkampbond, Sportlaan 18, 5242 CR Rosmalen, E secretaris@nederlandsevijfkampbond.nl, T 073-5280063.

   De Moderne Vijfkamp is een Olympische sport sinds 1912.
De Nationale Sportmedaille (sinds 1915) en het Nationale Vijfkampkruis 
van NOC*NSF (sinds 1931) zijn onderscheidingen voor fysieke prestaties.

   meer informatie     print   
 

Baron Pierre de Coubertin, oprichter van het IOC, de moderne Olympische Spelen en de Olympische Moderne Vijfkamp