Militaire Vijfkamp Bijzondere multisport sinds 1916

18-12-20-sso-website-onder-constructie

Welkom op www.militairevijfkamp.nl, de website voor de Militaire Vijfkamp en het bijbehorende Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Op deze site vind je alle informatie over deze uitdagende, bijzondere multisport.

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF wordt met ingang van 2016 weer toegekend voor prestaties in de Militaire Vijfkamp. Hiermee heeft de Stichting in samenwerking met de Koninklijke Landmacht een impasse opgelost die was ontstaan nadat de uitreiking van het Vijfkampkruis in 2013 werd wegbezuinigd (klik hier).

 

De Vijfkamp is in 1916 door het Nederlands Olympisch Comité (NOC) ingesteld. De onderdelen destijds waren: lopen, zwemmen, schieten, schermen, werpen. In 1931 stelde het NOC het Militaire Vijfkampkruis NOC in, een erkende onderscheiding die door militairen op het uniform mag worden gedragen.

 

De Vijfkamp en het Vijfkampkruis werden later overgedragen aan de in 1962 onder eerste voorzitterschap van de viervoudig Olympisch-goudwinnaar en oud-voorzitter van het NOC, Luitenant-generaal Charles Pahud de Mortanges, opgerichte Stichting. Sinds het ontstaan van NOC*NSF in 1989 heet de onderscheiding het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.

 

In 2005 heeft de Stichting de verlening van het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF voor de Militaire Vijfkamp (her)ingesteld, waarbij de aanduiding Militaire Vijfkamp werd verbonden aan de door de Defensie georganiseerde multisport die tot dat moment ZMV heette: lopen, zwemmen, schieten, hindernisbaan, werpen. Deze samenwerking werd met ingang van 2013 stilgelegd, toen werd besloten om het Vijfkampkruis weg te bezuinigen.

 

Met ingang van 2016 verleent de Stichting het Vijfkampkruis dus weer voor prestaties in de Militaire Vijfkamp. De onderscheiding kan alleen worden behaald op het NMK Militaire Vijfkamp, dit jaar op donderdag 29 juni 2017 op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot. Inschrijven is alleen mogelijk via het intranet van Defensie; de inschrijving sluit 22 juni of bij het maximum van 175 deelnemers.

 

De bezuinigingen in 2013, 2014 en 2015 worden niet teruggedraaid. Derhalve geven prestaties in deze jaren helaas geen recht op het dragen van het Vijfkampkruis of opname in de Eregalerij met de namen van alle sporters die ooit het Vijfkampkruis hebben behaald (klik hier, teruggaand tot 1916).

 

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Militaire Vijfkamp; klik hier voor de opmaakwijzer voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.

 

Regelmatig wordt informatie verstuurd via de periodieke nieuwsbrief. Kijk dus ook in de nieuwsbank via de button links op deze pagina. Wil je periodiek op de hoogte worden gehouden? Klik dan hier om je aan te melden voor de digitale nieuwsbrief.

 

Nationale Sportmedaille NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1913

Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF

Klik hier voor de Eregalerij sinds 1916

Zoek

 

Contact

Postbus 1, 1390 AA Abcoude
ofni.[antispam].@sportonderscheidingen.nl

19.03.08 SSO logo in combinatie met NOCNSF 50%