vijfkamp-homepage-brons

Nog drie maanden om de blauwe baton te halen
woensdag 1 september 2021


Beste sporter,

We hopen dat je hebt kunnen genieten van wat zomerse ontspanning en dat je uitgerust en in good shape bent. Geloof het of niet, maar over drie weken komt de herfst alweer in zicht. Eigenlijk de beste tijd van het jaar om de proeven voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF af te leggen.

Dat is wat veel sporters doen, want elk jaar komen de meeste prestatiekaarten in september, oktober en november binnen. Op dit moment heeft ruim 10% van de deelnemers de eisen behaald, wat betekent dat de meesten nog een of meer proeven moeten afleggen.

Corona-update
Anders dan vorig jaar konden in 2021 vrijwel alle proeven normaal worden afgelegd, waardoor de deadline van 1 december 2021 daarvoor van kracht blijft. We hopen dat dat zo blijft. Het bestuur bewaakt of de coronamaatregelen bij een of meer proeven tot verlenging van de periode nopen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat deelnemers voor elke proef minimaal zes maanden de tijd moeten hebben, gerekend vanaf de opening van de inschrijvingen op 2 januari 2021.

Sinds de coronacrisis op 11 maart 2020 uitbrak, is individueel buitensporten altijd mogelijk geweest. Ook toen 2021 opende met een strenge lockdown was dat het geval. Bij Defensie zijn de meeste sportbureaus ook bemand gebleven, zij het op een lager pitje.

Alleen bij proef 2 (zwemmen) en 3b (hoogspringen) zijn er dit jaar beperkingen geweest, omdat die proeven normaal binnen worden afgenomen. Buitenzwembaden waren gesloten tot 29 april, binnenzwembaden tot 5 juni 2021 (klik hier). Per 5 juni is de derde stap in de versoepeling van de maatregelen ingegaan (klik hier), waardoor deze beperkingen zijn verdwenen.

Tot 1 december de tijd
Dit betekent op dit moment het volgende. Alleen voor zwemmen en hoogspringen wordt de deadline verruimd van 1 naar 5 december (zes maanden na 5 juni). Alle overige proeven (1: 100 m of 400 m, 1.500 m en 10 km hardlopen; 3a: verspringen; 4: kogelstoten, discus- of speerwerpen; en 5: boksen, jiu-jitsu, judo, karate, schermen, taekwondo of militaire zelfverdediging) moeten voor 1 december 2021 zijn afgelegd. Daarvoor is nu al acht maanden gelegenheid geweest en wordt de deadline dus niet verlengd - ook niet als de maatregelen alsnog zouden worden aangescherpt.

Pak dus je kans en leg de openstaande proeven zo snel mogelijk af. Motto: 'Haast je als tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt'. Blijf ook zelf op de hoogte van de do's & don'ts en de maatregelen; klik hier voor het protocol Verantwoord sporten van NOC*NSF.

Met sportieve groet,

Nicoline Smoor
Stichting Sportonderscheidingen
Postbus 1, 1390 AA Abcoude
info@sportonderscheidingen.nl


De Stichting Sportonderscheidingen is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op

www.sportonderscheidingen.nl

 
 
 
 
19-03-08-sso-logo-in-combinatie-met-nocnsf-50