vijfkamp-homepage-brons

Nieuwe eisen Nationale Sportmedaille 2021
woensdag 1 juli 2020


Beste sporter,

Sinds enkele jaren actualiseert de Stichting Sportonderscheidingen stapsgewijs de eisen voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF. Dit gebeurt in overleg met de landelijke sportbonden die zijn aangesloten bij NOC*NSF.

Zo is in 2017 het niveau bij proef 5 (zelfverdediging) herzien naar de gele band, zijn in 2019 bij proef 2 (zwemmen) de eisen bijgesteld en dit jaar de eisen voor proef 4 (werpen) herzien. In 2021 wordt het hoog- en verspringen gekalibreerd en tot slot zijn vanaf 2022 de loopproeven aan de beurt.

Dit is een complex proces, omdat de eisen voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF een samenhangend geheel vormen met uitdagingen op het gebied van uithoudingsvermogen, kracht en coördinatievermogen, waar elke sporter nu eenmaal in verschillende mate over beschikt.

Dat betekent dat je met bijvoorbeeld uithoudingsvermogen alléén er niet komt: het is een veelzijdigheidstest voor allround sporters. Velen slagen dan ook niet op slechts één of twee proeven. Des te trotser mogen diegenen zijn die alle eisen voor de blauwe baton wél behalen.

De eisen voor de Nationale Sportmedaille NOC*NSF worden gekalibreerd
tussen de leeftijdsgroepen, mannen en vrouwen, en tussen de proeven onderling. Zodat iemand van 46 net zo trots op de onderscheiding kan zijn als iemand van 23 jaar.

We stellen de eisen in kleine stapjes bij en evalueren elk jaar achteraf welke invloed elke aanpassing heeft gehad op het slagingspercentage.

Wat gaat er in 2021 veranderen?

  • Proef 3A (verspringen): de eisen blijven gelijk voor mannen 18-30 jaar en worden op advies van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie marginaal aangescherpt voor alle overige leeftijdsgroepen.
  • Proef 3B (hoogspringen): de eisen blijven gelijk voor mannen 18-30 jaar en worden op advies van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie marginaal aangescherpt voor de leeftijdsgroep t/m 17 jaar en voor vrouwelijke deelnemers 18-35 jaar.

Klik hier voor de eisen voor 2021.

Voor de goede orde, deze aanpassing is niet van invloed op de eisen voor 2020; ook niet voor deelnemers die zich tussen nu en november aanmelden. Klik hier voor de eisen voor 2020.

Met sportieve groet,

Stichting Sportonderscheidingen
Postbus 1, 1390 AA Abcoude
info@sportonderscheidingen.nl


De Stichting Sportonderscheidingen is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op

www.sportonderscheidingen.nl

 
 
 
 
19-03-08-sso-logo-in-combinatie-met-nocnsf-50