vijfkamp-homepage-brons

Moderne en Militaire Vijfkampers naar Wereldspelen
18 september 2019Over precies een maand, van 18 tot en met 28 oktober, neemt Nederland voor het eerst deel aan de Moderne Vijfkamp èn de Militaire Vijfkamp op de Militaire Wereldspelen (MWS), die dit jaar plaatsvinden in Wuhan, China.

De MWS worden eens in de vier jaar door het CISM georganiseerd, in de spirit van en het jaar voorafgaand aan de Olympische Spelen. Daarom worden ze als de militaire equivalent van de Olympische Spelen gezien. De zes eerdere edities vonden plaats in Rome (1995), Zagreb (1999), Catania (2003), Hyderabad (2007), Rio de Janeiro (2011) en Mungyeong (2015).

De MWS worden separaat van de Militaire Wereldkampioenschappen georganiseerd: die vinden in de regel jaarlijks plaats, elke discipine in een ander land. De MWS zijn daarmee een uniek grootschalig evenement, waar dit jaar 8.600 atleten van 103 krijgsmachten aan deelnemen.

Van de 24 Nederlandse militaire sportteams hebben 17 zich voor de MWS geplaatst, waardoor de Oranjedelegatie 158 topsporters telt. Zij nemen deel aan: atletiek (regulier en mindervaliden), boksen, golf, judo, militaire vijfkamp, moderne vijfkamp, orienteering, parachutespringen, ruitersport (militair springen), schermen, schieten (geweer en pistool), volleybal (mannen en vrouwen), wielrennen en zwemmen (life saving) (klik hier en hier).

Voor de Moderne Vijfkamp (hardlopen, zwemmen, schieten, schermen en paardrijden) komt huzaar Anne Bavelaar uit. Zij behaalde het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF acht keer en was in 2007 op 16-jarige leeftijd de jongste ooit in meer dan honderd jaar die de eisen behaalde (klik hier). Anne wordt begeleid door luitenant Jeroen Oosthof, die het Vijfkampkruis zelf negen keer behaalde.

Voor de Militaire Vijfkamp (hardlopen, zwemmen, schieten, hindernisbaan en handgraatwerpen) komen kapitein Caroline Botman, luitenant Thijs Kampen, sergeant Maaike Berghuis, sergeant Maik Lathouwers, wachtmeester Jonathan Otter, sergeant Nicky Verhoeven en korporaal Lindsay van de Pol uit. Zij behaalden het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF gezamenlijk negen keer (klik hier) en worden begeleid door majoor Henri van der Linde, kapitein Melvin Laport, adjudant Oscar Prins en adjudant Peter Sturkenboom (klik hier).

De Moderne Vijfkamp is sinds 1912 een Olympische discipine. De Militaire Vijfkamp is wereldwijd dé militaire sport bij uitstek, waarvan de roots sinds 1916 in Nederland liggen en terugvoeren op een al meer dan honderd jaar bestaande samenwerking tussen (de voorgangers van) NOC*NSF en Defensie (klik hier). Voor beide sporten kan het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF worden behaald (klik hier).

Luitenant-kolonel Arnold Hofsté, hoofd Bureau Internationale Militaire Sport en leider van de Nederlandse delegatie naar de MWS 2019 in Wuhan: 'Geweldig dat we dit keer twee vijfkampploegen kunnen afvaardigen. Allereerst de Militaire Vijfkamp, een sport die uitsluitend binnen de krijgsmacht wordt beoefend. We hebben daar een goed team dat aan de limieten heeft voldaan, mannen en vrouwen. Verder de Moderne Vijfkamp, de enige waar we een eenmansteam hebben met huzaar Anne Bavelaar, die ook aan de limiet voor uitzending heeft voldaan. Ik wens al onze Nederlandse militaire sporters van harte succes!'.


De Stichting Sportonderscheidingen is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op

www.sportonderscheidingen.nl

 
 
 
 
19-03-08-sso-logo-in-combinatie-met-nocnsf-50