NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (20 november 2008)

Olympische Moderne Vijfkamp: Ruben vs. Sophie

 

Eergisteren in NRC, binnenkort op BNN: de media lijken de Olympische Moderne Vijfkamp te ontdekken.

 

De Moderne Vijfkamp werd in 1912 door Pierre de Coubertin geïntroduceerd als de moderne editie van de klassieke Vijfkamp, het ‘koningsnummer’ op de Olympische Spelen uit de klassieke oudheid:

                                                   

 

1.    schieten: 20 schoten met luchtpistool op 10 m afstand;

2.    schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer (victoire);

3.    zwemmen: 200 m vrije slag;

4.    paardrijden: 12 hindernissen op maximaal 120 cm op een geloot springpaard;

5.    lopen: 3 km veldloop.

 

Door deze combinatie van vijf zeer verschillende sporten wordt de Olympische Moderne Vijfkamp gezien als een van de moeilijkste sportieve uitdagingen.

 

Reden genoeg voor Sophie Hilbrand en Ruben Nicolai om elkaar uit te dagen in het nieuwe tv-programma Ruben vs Sophie. Het thema van dit nieuwe tv-programma, opvolger van Katja vs De Rest, is: ‘Wie is de ultieme Homo Universalis? Wie is de meest complete mens en echt van alle markten thuis?’. Ruben en Sophie bepalen het in zes afleveringen op de vrijdagavond. Ruben vs Sophie is vanaf morgen-avond 21 november wekelijks van 21:15 uur tot 21:55 uur te zien bij BNN op 3. Elke week krijgen ze een nieuwe opdracht die ze zo goed mogelijk moeten volbrengen. Omdat ze zich niet mogen voorbereiden, krijgen Ruben en Sophie de opdrachten pas vlak voor de opnamen te horen. Op sportief gebied hebben ze gekozen voor  een van de moeilijkste sportieve uitdagingen die er zijn: de Olympische Moderne Vijfkamp. De aflevering met de Olympische Moderne Vijfkamp is inmiddels opgenomen en wordt uitgezonden op 5 december 21:15-21:55 op 3.

 

De Olympische Moderne Vijfkamp is toegankelijk voor iedereen. Deelname aan bondswedstrijden is zelfs mogelijk vanaf twee onderdelen naar keuze. Vanaf drie onderdelen naar keuze zijn er bovendien trofeeën voor de beste loper, zwemmer, schutter, schermer en ruiter. Voor het onderdeel paardrijden gelden in verband met de veiligheid van ruiter en paard strenge toelatingseisen.

 

Deze periodieke nieuwsflits informeert sporters en vrijwilligers over de:

 

- Nationale Sporttest (lopen, zwemmen, springen, zelfverdediging, werpen);

- Militaire Vijfkamp (lopen, zwemmen, schieten, hindernisbaan, werpen); en

- Olympische Moderne Vijfkamp (lopen, zwemmen, schieten, schermen, paardrijden)

 

De Nederlandse Vijfkampbond heeft de uiterste zorg besteed aan de juistheid van de gegevens in dit bericht en is niet aansprakelijk voor fouten of omissies. Neem voor meer informatie contact op met de Nederlandse Vijfkampbond, Sportlaan 18, 5242 CR Rosmalen, E info@vijfkamp.nl, T 073-5280063, I www.sportonderscheidingen.nl.

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

5 december op BNN: Sophie Hilbrand neemt het in ‘Ruben vs Sophie’ op tegen Ruben Nicolai in de Moderne Vijfkamp op tegen Ruben Nicolai in de Moderne Vijfkamp