BERICHT VAN DE STICHTING SPORTONDERSCHEIDINGEN (22 MEI 2018)  

De SSO en de nieuwe privacywetgeving AVG

 

 

Vrijdag gaat de nieuwe Europese privacywet in: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In dit nieuwsbericht informeren we je hoe de Stichting Sportonderscheidingen (SSO) hiermee omgaat.

 

De AVG is een complexe wet die met name kleine stichtingen en verenigingen voor grote vragen stelt. Die proberen we praktisch te beantwoorden.

 

In de eerste plaats worden de websites en het ledensysteem van de SSO verzorgd door een gegevensverwerker met een zeer professioneel systeem, Captain, dat ook verder in NOC*NSF-verband wordt gebruikt. Deze verwerker verzorgt de digitale beveiliging en heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de implementatie van de AVG (klik hier). 

 

Een van de belangrijkste aspecten van de AVG is dat iedereen recht krijgt op inzage, correctie en verwijdering van persoonlijke gegevens. De SSO biedt dit al jaren. Zo wordt regelmatig een uitnodiging verstuurd om je gegevens in te zien en te controleren, meest recentelijk op 7 mei (klik hier). Dat wordt gewaardeerd, want bij elke oproep worden er vele wijzigingen en verzoeken om informatie te verwijderen verwerkt.

 

De SSO verwerkt sinds 2010 in Captain alleen persoonsgegevens van sporters die zich inschrijven voor de Nationale Sporttest en van de officials die de proeven aftekenen. De persoonlijke gegevens van alle sporters die de eisen voor de Nationale Sporttest niet behalen worden na drie jaar volledig verwijderd; die van sporters uit voorgaande jaren wier e-mailadres bouncet en die de eisen niet hebben behaald worden ogenblikkelijk uit e-Captain verwijderd.

 

De SSO moet wel gegevens bewaren van sporters die de eisen behalen, omdat de SSO twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen administreert. Daar moet een register van worden bijgehouden. Denk aan naam, geboortedatum, geslacht, adres, telefoonnummer, e-mailadres, prestatiegegevens, en, in het geval van militairen, registratienummer, rang en krijgsmachtdeel. Dit stelt ons ook in staat om de gegevens van personen die hun onderscheiding of zelfs diploma kwijt zijn terug te vinden.

 

Alle personen in de database hebben dus te allen tijde met de persoonlijk verzonden of opvraagbare inlogcodes toegang tot hun persoonlijke informatie via de login op de website. Klik hier voor het privacybeleid van de SSO.

 

Als je vragen hebt of geen prijs meer stelt op nieuwsberichten, laat het dan weten via info@sportonderscheidingen.nl. Idem als je de Nationale Sportmedaille NOC*NSF of het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF hebt behaald, maar niet langer met je naam in een van de Eregalerijen wilt staan. Dan verwijderen we ook die informatie.

 

Dit zijn enkele aspecten hoe de SSO de AVG heeft ingeregeld. We hopen te hebben laten zien dat we praktisch, consciëntieus en volgens de wet met persoonlijke informatie omgaan, en dat we te allen tijde bereikbaar zijn om vragen te beantwoorden. En suggesties voor verbetering zijn altijd welkom!

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl