NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (6 MAART 2018)  

Inschrijving NK Moderne Vijfkamp 2018 nu open

 

 

De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup / NK Olympische Moderne Vijfkamp 2018 is nu open. De wedstrijd wordt op zaterdag 30 juni georganiseerd in Arnhem.

 

De moderne vijfkamp bestaat uit:

 

  1: lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten)
  2: zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3: schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+)
  4: schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  5: paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een echte olympische discipline onder auspiciën van de UIPM.

 

Deze wedstrijd is de gelegenheid om deel te nemen aan een complete moderne vijfkamp. Het is tevens het Nederlands Kampioenschap en de enige wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport kan worden behaald. Militairen kunnen ook het Militair Ruiterbewijs in Zilver verwerven.

 

Klik hier voor de uitnodiging en hier om je aan te melden. De inschrijving sluit 1 juni. Als het aantal inschrijvingen het organisatorisch maximale aantal mogelijke deelnemers overschrijdt wordt geselecteerd op volgorde van aanmelding.

 

Deelnemers kunnen kiezen uit:

 

  A:
NK Olympische Moderne Vijfkamp: alle vijf onderdelen
  B: Dutch Open Coubertin Cup: alle vijf onderdelen (ook internationale deelnemers)
  C:
vierkamp: schermen, zwemmen en combined event (schieten + lopen)
  D:  combined event (schieten + lopen).

 

Alle vijfkampers, ook zij die geen lid zijn van een bij de KNSA aangesloten vereniging, komen uit in de Dutch Open Coubertin Cup. Alleen vijfkampers die lid zijn van een bij de KNSA aangesloten vereniging kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap.

 

Vijfkampschermlessen worden dit jaar aangeboden door maître Rudolph Francis (Den Haag, klik hier), Björn Blaas (Deventer, klik hier) en Ryan Oosthof (Harderwijk, klik hier). Je kunt ook terecht bij schermverenigingen van de KNAS of (voor militairen) bij de KMSV.

 

Klik hier voor de eisen voor het Vijfkampkruis en hier voor de Eregalerij met alle sporters die deze zeer bijzondere onderscheiding sinds 1916 hebben behaald.

 

Neem voor informatie contact op de wedstrijdleider namens de KNSA, Luitenant-kolonel der Mariniers bd Stephan Blaas (klik hier).

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp