NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (9 MEI 2017)  

Inschrijving NK / Coubertin Cup 2017 nu geopend 

 

 

De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup / NK Olympische Moderne Vijfkamp 2017 is nu geopend. De wedstrijd wordt op zaterdag 1 juli door de KNSA georganiseerd in Arnhem.

 

De Moderne Vijfkamp bestaat uit:

 

  1: lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten)
  2: zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3: schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+)
  4: schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  5: paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.

 

De Moderne Vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport onder auspiciën van de UIPM. Klik hier voor het programma.

 

Deze wedstrijd is de gelegenheid om in Nederland deel te nemen aan een complete Moderne Vijfkamp. Het is tevens het Nederlands Kampioenschap en de enige wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport kan worden behaald. Militairen kunnen ook het Militair Ruiterbewijs in Zilver verwerven.

 

Deelnemers kunnen kiezen uit:

 

  ♦ NK Olympische Moderne Vijfkamp: alle vijf onderdelen
  ♦ Dutch Open Coubertin Cup: alle vijf onderdelen (ook internationale deelnemers)
  ♦ Vierkamp: schermen, zwemmen en combined event (schieten + lopen).

 

Voor het paardrijden gelden sinds 2007 kwalificatieregels die in samenwerking met de KNHS tot stand zijn gekomen, met als doel om de veiligheid voor ruiter en paard te waarborgen (klik hier). 

 

Alle vijfkampers, ook zij die geen lid zijn van een bij de KNSA aangesloten vereniging, komen uit in de Dutch Open Coubertin Cup. Alleen vijfkampers die lid zijn van een bij de KNSA aangesloten vereniging kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap.

 

Klik hier om je aan te melden. De inschrijving sluit op 2 juni 2017. Indien het aantal inschrijvingen het organisatorisch maximale aantal mogelijke deelnemers overschrijdt wordt er geselecteerd op volgorde van ontvangst inschrijvingen. 

 

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en hier voor de Eregalerij met alle sporters die de onderscheiding sinds 1916 behaald hebben.

 

Neem voor meer informatie over het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF contact op met secretaris@sportonderscheidingen.nl en voor meer informatie over de wedstrijd met Raymon Willemsen van de KNSA via sportstimulering@knsa.nl.

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp