NIEUWS OVER DE MILITAIRE VIJFKAMP (30 JUNI 2016)  

Uitstekende prestaties op NK Militaire Vijfkamp 2016

 

Gisteren vond het NK Militaire Vijfkamp 2016 plaats op en rond de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot.

 

De wedstrijd werd voor de eerste keer sinds 2005 voor het eerst op één dag georganiseerd. Er namen 145 militairen deel van alle krijgsmachtdelen: Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee.

 

De Militaire Vijfkamp bestaat uit:

 

 1. schieten: 3 maal 10 schoten met persoonlijk wapen (pistool of geweer)
 2. werpen: juistheids- en verteworpen met een werpgewicht
 3. hindernisbaan: 450m nationaal of 500m internationaal parcours
 4. zwemmen: 50 meter zwemmen met hindernissen
 5. lopen: 8 km veldloop voor mannen, 4 km voor vrouwen.

De Militaire Vijfkamp werd in 1916 door het Nederlands Olympisch Comité (de voorganger van NOC*NSF) ingesteld. Daarmee is het dit jaar exact 100 jaar geleden dat er voor het eerst in Nederland een Vijfkamp werd georganiseerd.

 

Het NK Militaire Vijfkamp is een van de twee wedstrijden per jaar waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF kan worden behaald. De andere is de Dutch Open Coubertin Cup / NK Moderne Vijfkamp (afgelopen zaterdag op Papendal, klik hier).

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF werd behaald door 31 sporters (21%):

  

 • voor de 1e keer: Jochem Aberson, J.H.A. Acke, Caroline Botman, Robert de Bruin, Ron van Doorn, Marcel van Essen, E. de Gelder, Michael Gommers, Rick de Greef, Niels Helgers, Sietse Jansma, Maarten Kok, Nando Kraaikamp, Corne Nieuwkerk, Tim Peijnenburg, Lindsay van de Pol, Roelof Posthouwer, Kevin Rhodes, Luciano Sanchez, René Schellekens, Nicky Verhoeven en Bram Vlassak
 • voor de 2e keer: Cindy Bruls
 • voor de 3e keer: Rik de Jager
 • voor de 4e keer: Gerrit te Grotenhuis en Dennis Roeloffzen
 • voor de 6e keer: Guido van der Feen
 • voor de 7e keer: Raymond Ploem en Erwin Schuurbiers
 • voor de 8e keer: Anouska Humblet-Lievaart.

Zij zijn opgenomen in de Eregalerij voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF (klik hier, teruggaand tot 1916). Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Militaire Vijfkamp.

 

Stichting Sportonderscheidingen

Postbus 1, 1390 AA Abcoude

info@sportonderscheidingen.nl

 

 

 

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Militaire Vijfkamp