NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (25 JUNI 2016)  

Coubertin Cup: deelnemers uit negen landen

 

Vandaag vond de Dutch Open Coubertin Cup / NK Moderne Vijfkamp 2016 plaats op en rond Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem.

 

De wedstrijd werd voor het vierde jaar op rij op één dag door de KNSA georganiseerd. Er namen sporters deel uit negen landen: Chili, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Israël, Monaco, Nederland en Zuid-Afrika.

 

De (Olympische) Moderne Vijfkamp bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+)
  3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard
  4. schieten: 5 schoten op 10m, steeds in combined event gevolgd door
  5. lopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

De Moderne Vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport onder auspiciën van de UIPM. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat voor het eerst in Nederland een Vijfkamp werd georganiseerd. De wedstrijd stond daarom in het teken van 100 Jaar Vijfkamp.

 

De Dutch Open Coubertin Cup / NK Moderne Vijfkamp is een van de twee wedstrijden per jaar waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF kan worden behaald. De andere is het NK Militaire Vijfkamp, dit jaar op 29 juni in Oirschot (klik hier).

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF werd behaald door:

 

met gouden lauwerkrans:

  • voor de 1e keer: Noah Berkman, Line Grubak, Jack Sargent

met zilveren lauwerkrans:

  • voor de 2e keer: Johan van den Berg, David Jan Bergkotte
  • voor de 3e keer: Andres Fellenberg van der Molen.

Zij zijn opgenomen in de Eregalerij voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF (klik hier, teruggaand tot 1916). Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp.

 

Stichting Sportonderscheidingen

Postbus 1, 1390 AA Abcoude

info@sportonderscheidingen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp