NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (11 MAART 2016)  

Inschrijving NK / Coubertin Cup 2016 nu geopend 

 

De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup / NK Olympische Moderne Vijfkamp 2016 is nu geopend.

 

De wedstrijd wordt voor het vierde jaar op rij op één dag door de KNSA georganiseerd op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem, op zaterdag 25 juni 2016. De (Olympische) Moderne Vijfkamp bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+)
  3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard
  4. schieten: 5 schoten op 10m, steeds in combined event gevolgd door
  5. lopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

De Moderne Vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport onder auspiciën van de UIPM. Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat voor het eerst in Nederland een Vijfkamp werd georganiseerd. De wedstrijd staat daarom in het teken van 100 Jaar Vijfkamp. Klik hier voor het programma.

 

Deze wedstrijd is de gelegenheid om in Nederland deel te nemen aan een complete (Olympische) Moderne Vijfkamp. Het is ook de enige wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport kan worden behaald en tevens het Nederlands Kampioenschap.

 

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp, dat op basis van prestaties in deze wedstrijd zal worden uitgereikt aan sporters die de eisen dit jaar voor de eerste keer halen.

 

Deelnemers kunnen kiezen uit de volgende wedstrijden:

 

  • NK Olympische Moderne Vijfkamp: alle vijf onderdelen
  • Dutch Open Coubertin Cup: alle vijf onderdelen (ook internationale deelnemers)
  • Vierkamp: schermen, zwemmen en combined event (schieten + lopen)

Alle vijfkampers, ook zij die geen lid zijn van een bij de KNSA aangesloten vereniging, komen uit in de Dutch Open Coubertin Cup. Alleen vijfkampers die lid zijn van een bij de KNSA aangesloten vereniging kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap.

 

Klik hier om je aan te melden. De inschrijving sluit 1 juni 2016. Indien het aantal inschrijvingen het organisatorisch maximale aantal mogelijke deelnemers overschrijdt wordt er geselecteerd op volgorde van ontvangst inschrijvingen. 

 

Verder wordt er op 2 april in Emmen een combined event georganiseerd tijdens het evenement SchietsportRegionaal. Meer informatie omtrent dit evenement en de combined event is te vinden via de website schietsportregionaal.knsa.nl.


Neem voor meer informatie over het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF contact op met secretaris@sportonderscheidingen.nl
en voor meer informatie over de wedstrijd met Raymon Willemsen van de KNSA via sportstimulering@knsa.nl.

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp