NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (2 juli 2012) 

Papendal: KNSA organiseert schitterende Moderne Vijfkamp 

 

Na de overdracht van de Olympische Moderne Vijfkamp door de Nederlandse Vijfkampbond aan de KNSA en de omvorming van de Vijfkampbond tot Stichting Sportonderscheidingen heeft de KNSA op zaterdag 30 juni een schitterende vijfkampwedstrijd, de Coubertin Cup, georganiseerd op en rond Nationaal Sportcentrum Papendal.

 

De Olympische Moderne Vijfkamp bestaat uit:

 

  • schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer;
  • zwemmen: 200 of 100 m vrije slag (afstand afhankelijk van leeftijd);
  • paardrijden: 12 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard (klik hier);
  • lopen + schieten (combined event): 3 of 2 maal 1 km veldloop gecombineerd met het treffen van maximaal vijf doelen met luchtdrukpistool op 10m afstand (klik hier).

Ieder van de vijf prestaties resulteert in een puntenaantal dat wordt gebruikt voor het kampioenschap, voor rankings en voor toekenning van het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, een historische onderscheiding die wordt verleend in de Militaire Vijfkamp en de Olympische Moderne Vijfkamp en door militairen op het uniform mag worden gedragen.

 

De eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp werden dit jaar behaald door de volgende sporters, die ook alle drie als eerste in hun categorie eindigden:

 

  • voor de 1e keer (met zilveren lauwerkrans): Andres Fellenberg van der Molen;  
  • voor de 3e keer (met zilveren lauwerkrans): Anja Bavelaar; en
  • voor de 6e keer (met gouden lauwerkrans): Kelvin Hilgeholt.

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Andres Fellenberg werd Nederlands kampioen bij de masters en behaalde het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp