NIEUWS OVER DE NEDERLANDSE VIJFKAMPBOND (11 december 2011) 

Vijfkampbond publiceert update Eregalerij

De Vijfkampbond heeft vandaag op www.sportonderscheidingen.nl een update gepubliceerd van de Eregalerij met alle sporters die ooit het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF hebben behaald. De lijst gaat terug tot de eerste Vijfkamp in 1916 op Landgoed Velserbeek van F.W.C.H. baron van Tuyll van Serooskerken, de eerste voorzitter van het NOC, en loopt door tot en met 2011. Klik op de gele balk voor het overzicht.

 

 

Enkele statistieken  

Uit het historisch overzicht blijkt dat het Nationale Vijfkampkruis sinds de instelling in 1931 in totaal 2.789 keer is behaald door in totaal 1.328 sporters - gemiddeld door circa 30 sporters per jaar, circa twee keer per sporter.

 

De volgende sporters hebben het Vijfkampkruis het vaakst behaald in de Militaire Vijfkamp en de Olympische Moderne Vijfkamp:

  • Militaire Vijfkamp: Rogier de Bijl, Anouska Lievaart, Frank Schotman en Rinus Zwijnenburg, die het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Militaire Vijfkamp in 2011 voor de 6e keer behaalden;
  • Olympische Moderne Vijfkamp: Ron Timmermans, die het het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp in 2003 op zijn 39e voor de 20e keer behaalde.

Aanvullingen van harte welkom 

Het historisch overzicht is gebaseerd op de beschikbare wedstrijduitslagen, die alle zijn gedigitaliseerd en kunnen worden opgevraagd. Het bondsarchief is op enkele punten echter nog niet 100% compleet. Zo ontbreken in het bijzonder uitslagen van diverse vijfkampwedstrijden die tussen 1971 tot 2001 bij het Korps Mariniers op Aruba en Curaçao werden georganiseerd. Kopieën van oude uitslagen en andere aanvullende informatie zijn van harte welkom. Wil je bijdragen aan dit historische project? Neem contact op met secretaris@vijfkamp.nl.

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

De veldloop is al sinds 1916 onderdeel van de Vijfkamp