NIEUWS OVER DE MILITAIRE VIJFKAMP (27 augustus 2010)
WK Military Pentathlon 2010 geopend

 

Het Wereldkampioenschap Military Pentathlon 2010 vindt deze zomer in Nederland plaats: van 27 augustus tot en met 2 september 2010 op de Oranjekazerne in Schaarsbergen (nabij Papendal, Arnhem).

 

Militaire Vijfkamp en de internationale variant Military Pentathlon is een unieke sportdiscipline die alleen binnen de krijgsmacht wordt beoefend en bestaat uit de volgende diciplines: lopen, zwemmen, schieten, hindernisbaan en werpen. Het Ministerie van Defensie organiseert het WK Military Pentathlon 2010 namens het Conseil International du Sport Militaire (CISM). Deelnemers krijgen de gelegenheid zich te meten met de beste militaire atleten uit de 133 lidstaten.

 

Een wedstrijd in de Military Pentathlon strekt zich uit over vijf dagen (één onderdeel per dag). De onderdelen van de Military Pentathlon zijn:

  1. lopen: 8 km veldloop voor mannen, 4 km voor vrouwen;
  2. zwemmen: 50m zwemmen met 4 hindernissen (50m-bad);
  3. schieten: 10 patronen langzaam vuur en 10 patronen snelvuur (binnen 1 minuut) op 200m met standaard geweer, zwaar kaliber;
  4. hindernisbaan: 500m internationaal parcours met 20 hindernissen voor mannen, 16 hindernissen voor vrouwen; en
  5. werpen: 4 x 4 precisieworpen met een werpgewicht op 20m, 25m, 30m, 35m voor mannen en 15m, 20m, 25m, 30m voor vrouwen, gevolgd door een verteworp.

Kijk op www.militarypentathlon.org voor alle informatie over de Military Pentathlon.

 

Een wedstrijd in de Militaire Vijfkamp strekt zich uit over twee dagen (twee tot drie onderdelen per dag). De onderdelen van de Militaire Vijfkamp zijn:

  1. lopen: 8 km veldloop voor mannen, 4 km voor vrouwen;
  2. zwemmen: 50m zwemmen met 4 hindernissen (25m- of 50m-bad);
  3. schieten: 3 maal 10 schoten met Glock op 25m of met Diemaco op 100m;
  4. hindernisbaan: 450m nationaal parcours met 15 hindernissen of 500m internationaal parcours met 20 hindernissen; en
  5. werpen: 4 x 4 precisieworpen met een werpgewicht op 15m, 20m, 25m, 30m, gevolgd door een verteworp.

Kijk op www.militairevijfkamp.nl voor alle informatie over de Militaire Vijfkamp.

 

Ieder van de vijf prestaties in de Military Pentathlon en Militaire Vijfkamp resulteert in een puntenaantal dat wordt gebruikt voor het kampioenschap, voor rankings en, bij de Militaire Vijfkamp, voor toekenning van het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, een historische onderscheiding die wordt verleend in de Militaire Vijfkamp en de Olympische Moderne Vijfkamp en door militairen op het uniform mag worden gedragen.

 

De Militaire Vijfkamp werd al in 1916 in Nederland ingevoerd en heeft verschillende fases doorlopen (klik hier). De huidige Militaire Vijfkamp is gebaseerd op de vijf lichamelijke basisvaardigheden van de krijgsmacht, en sinds 2005 de opvolgervan de Zware Militaire Vaardigheid (ZMV). Meer informatie over de Militaire Vijfkamp op www.militairevijfkamp.nl; klik hier voor de huidige Nederlands kampioenen.

 

Toeschouwers voor het WK Military Pentathlon zijn welkom bij de hindernisbaan (zondag 29 augustus), het zwemmen (maandag 30 augustus), de veldloop (woensdag 1 september) en de hindernisbaanestafette en sluitingsceremonie (donderdag 2 september). De onderdelen schieten en werpen zijn niet toegankelijk voor publiek. Toeschouwers worden bij de hoofdingang van de Oranjekazerne verwelkomd (legitimatie mee). Kijk op www.defensie.nl/57thpentathlon voor meer informatie en het programma.

 

World Championship 2010

 

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Secretaris van de CISM Sport Committee en projectofficier van het WK Military Pentathlon 2010, kapitein Rob Jansen