NIEUWS OVER DE NEDERLANDSE VIJFKAMPBOND (20 november 2009)
Noteer ze in je agenda: de Vijfkamp-NKs 2010
 

 

In 2010 zijn er twee wedstrijden waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF kan worden behaald: de Dutch Open Coubertin Cup, tevens NK Olympische Moderne Vijfkamp (lopen, zwemmen, schieten, schermen, paardrijden), en het NK Militaire Vijfkamp (lopen, zwemmen, schieten, hindernisbaan, werpen).

 

Olympische Moderne Vijfkamp (sinds 1916 vast onderdeel Olympische Spelen):
1.    schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer (victoire);

2.    zwemmen: 200m of 100m vrije slag (afstand afhankelijk van leeftijd);
3.    paardrijden: 12 hindernissen op minimaal 90 cm op een geloot springpaard;

4.    diathlon (lopen + schieten): 3 of 2 maal 1 km veldloop gecombineerd met het treffen met pistool van max 5 doelen op 10m afstand.


þ NK/Dutch Open Coubertin Cup 2010: 22-23 mei 2010, Maarsbergen

De Dutch Open Coubertin Cup 2010, tevens NK Olympische Moderne Vijfkamp, wordt georganiseerd op en rond Landgoed Maarsbergen. Na het succes van vorig jaar dus opnieuw een internationale modernevijfkampwedstrijd in Nederland op het schitterende landgoed waar de vijfkampploegen begin vorige eeuw al trainden. Er wordt gestreden om de Coubertin Cup en de onderdeelstrofeeën. De inschrijving opent in het eerste kwartaal van 2010, nadere berichten volgen. Voor nu: zet de datum in je agenda!


 

Militaire Vijfkamp (alleen voor actief dienende beroeps- en reservemilitairen):
1.    schieten: drie maal 10 schoten met het persoonlijk wapen (Diemaco of Glock);

2.    zwemmen: 50 meter zwemmen met hindernissen;
3.    werpen: juistheids- en verteworpen met een werpgewicht;
4.    hindernisbaan: 450-500m hindernisbaan; en
5.    lopen: 8 kilometer veldloop (4 km voor dames). 

 

þ Nederlands Kampioenschap Militaire Vijfkamp: 30 juni - 1 juli 2010, Oirschot

Het NK Militaire Vijfkamp wordt door het Ministerie van Defensie georganiseerd op de De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot. Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF voor de hoogste prestaties in de Militaire Vijfkamp werd dit jaar persoonlijk uitgereikt door Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF. Inschrijvingen via www.cdc.nl/bims. Noteer de datum in je agenda!

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, reikte dit jaar de prijzen en Nationale Vijfkampkruizen uit