NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (14 april 2009)
Inschrijving diathlontrials en Coubertin Cup nu open
 

De inschrijving voor de open diathlontrials en de Dutch Open Coubertin Cup 2009 is nu geopend. De diathlon is de spannende combinatie van lopen en schieten uit de Olympische Moderne Vijfkamp, die sinds dit jaar bestaat uit schermen, zwemmen, paardrijden en diathlon.

 

De Dutch Open Coubertin Cup 2009 is de gelegenheid om deel te nemen aan een complete Olympische Moderne Vijfkamp: het is dit jaar de enige gelegenheid om het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport te halen, en bovendien het Nederlands Kampioenschap.

 

De Olympische Moderne Vijfkamp bestaat uit:

  • schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer;
  • zwemmen: 200 of 100 m vrije slag (afstand afhankelijk van leeftijd);
  • paardrijden: 12 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard (klik hier);
  • diathlon (lopen + schieten): 3 of 2 maal 1 km veldloop gecombineerd met het treffen van maximaal vijf doelen met luchtdrukpistool op 10m afstand (klik hier).

Inschrijving Dutch Open Coubertin Cup (13-14 juni 2009)
De Dutch Open Coubertin Cup 2009 vindt plaats op de Marinierskazerne in Doorn (zaterdag 13 juni: schermen en zwemmen) en Landgoed Maarsbergen (zondag 14 juni: paardrijden en diathlon). Inschrijving staat open op basis van voor- en definitieve inschrijving. Het evenement vindt doorgang indien zich bij de sluiting van de voorinschrijving op 28 april minimaal 30 deelnemers hebben aangemeld. Bij voorinschrijving krijg je bovendien voorrang boven sporters die zich mogelijk later aanmelden tot aan de definitieve sluiting van de inschrijving op 23 mei 12:00.

Het maximum aantal deelnemers voor de Dutch Open Coubertin Cup bedraagt zestig, in de leeftijdscategorieën B-Jeugd (15-16), A-Jeugd (17-18), Junioren (19-21), Senioren (vanaf 22) en Masters (vanaf 30 jaar). Inschrijving is mogelijk vanaf twee onderdelen; de inschrijfkosten bedragen €5 per onderdeel plus €30 voor het onderdeel paardrijden op een geloot springpaard. Deelnemers die uitkomen in minimaal drie onderdelen komen in aanmerking voor de trofeeën voor de beste loper, zwemmer, schutter, schermer en ruiter (klik hier). Bovendien wordt zaterdagavond een diner (optioneel) georganiseerd in de Oranjerie op Huis Doorn (kosten €50). Om je in te schrijven voor de Dutch Open Coubertin Cup 2009 ga je naar www.sportonderscheidingen.nl, kies daar Olympische Moderne Vijfkamp, en kies daar wedstrijden en deelname. Klik hier voor de internationale wedstrijduitnodiging. De voorinschrijving sluit 28 april 12:00, dus meld je nu aan!


Inschrijving open diathlontrials (1-29 mei 2009)
Sinds dit jaar zijn de onderdelen lopen en schieten gecombineerd tot de combined event of diathlon. Kijk op www.pentathlon.org voor beelden van de diathlon tijdens de meest recente Worldcup in Mexico. Samengevat bestaat de diathlon uit een jachtstart op basis van de tussenstand na de eerste drie onderdelen (schermen, zwemmen en paardrijden), gevolgd door driemaal een ronde bestaand uit achtereenvolgens A) het treffen van maximaal vijf doelen (10m afstand, tijd maximaal 1:10) en B) een veldloop van 1.000m. Klik hier voor eerdere berichten over de diathlon; klik hier voor de regels van de diathlon.

 

Het bestuur van de Vijfkampbond heeft besloten om de regels van de UIPM voor de nieuwe diathlon te integreren in nieuwe eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Deze nieuwe eisen zullen uiterlijk 31 mei 2009 worden bekendgesteld. Hierdoor zullen alle deelnemers aan de Dutch Open Coubertin Cup op 13-14 juni 2009 voor de uitdaging staan om uit te komen in een geheel nieuwe discipline. De Vijfkampbond heeft daarom besloten om een serie van vijf open bondstrials in de nieuwe diathlon te organiseren. Deze vinden (in afwijking van eerdere berichten) plaats op Landgoed Maarsbergen op iedere vrijdagavond in mei:

 

  • 1e open diathlontrial: vrijdag 1 mei 19:00-21:00;
  • 2e open diathlontrial: vrijdag 8 mei 19:00-21:00;
  • 3e open diathlontrial: vrijdag 15 mei 19:00-21:00;
  • 4e open diathlontrial: vrijdag 22 mei 19:00-21:00;
  • 5e open diathlontrial: vrijdag 29 mei 19:00-21:00. 

Nederland is een van slechts acht Europese landen waar nu al is geïnvesteerd in de nieuwe electronische doelen voor de diathlon in de Olympische Moderne Vijfkamp. Naast Nederland kan er alleen met de nieuwe diathlondoelen worden geschoten in Bulgarije, Duitsland, Engeland, Finland, Litouwen, Oostenrijk en Polen. Klik hier voor meer informatie over en een demo van de nieuwe diahlondoelen. De nieuwe doelen worden naar verwachting binnen enkele weken geleverd en worden ingezet in de diathlontrials.

 

Prestaties op de diathlontrials tellen mee voor het Vijfkampkruis
Mede aangezien de diathlon voor alle vijfkampers een geheel nieuw onderdeel is, zullen de prestaties tijdens deze vijf open diathlontrials meetellen voor de nog bekend te stellen nieuwe eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp, dat in 2009 alleen op de Dutch Open Coubertin Cup behaald kan worden. Het is in 2009 dus mogelijk om de eis voor het Nationale Vijfkampkruis op de diathlon reeds voorafgaand aan de Coubertin Cup te behalen. Dit onder voorbehoud dat de betreffende sporters ook op de Dutch Open Coubertin Cup uitkomen in de diathlon. Prestaties in de diathlontrials tellen niet mee voor plaatsingen in het Nederlands Kampioenschap.


Meld je nu aan voor de diathlontrials
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de open diathlontrials? De kosten zijn €10 per deelnemer per keer. De diathlontrials staan open voor alle deelnemers aan de Dutch Open Coubertin Cup, op basis van eerste inschrijving. Om je in te schrijven voor de Dutch Open Coubertin Cup 2009 ga je naar www.sportonderscheidingen.nl, kies daar Olympische Moderne Vijfkamp, en kies daar wedstrijden en deelname. De voorinschrijving sluit 28 april 12:00, dus meld je nu aan!

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Nederland is een van slechts acht Europese landen waar kan worden geschoten met de nieuwe electronische diathlondoelen