NIEUWS OVER DE OLYMPISCHE MODERNE VIJFKAMP (28 februari 2009)

Vijfkampbond introduceert: de diathlon

 

De Vijfkampbond introduceert dit jaar een nieuwe sportieve uitdaging: de diathlon. Dit is de spannende combinatie van lopen en schieten uit de Olympische Moderne Vijfkamp, die met ingang van 2009 bestaat uit schermen, zwemmen, paardrijden en de combined event of diathlon.

 

Diathlon is Grieks voor tweekamp, zoals bijvoorbeeld ook triathlon (driekamp), pentathlon (vijfkamp) en decathlon (tienkamp). Deze combined event is ontwikkeld door de Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), de organisatie voor de Moderne Vijfkamp binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Klik hier voor eerdere berichten; klik hier voor de regels van de diathlon.

 

Samengevat bestaat de diathlon uit een jachtstart op basis van de tussenstand na de eerste drie onderdelen (schermen, zwemmen en paardrijden), gevolgd door driemaal een ronde bestaand uit achtereenvolgens A) het treffen van maximaal vijf doelen (10m afstand, tijd maximaal 1:10) en B) een veldloop van 1.000m. De sporter die als eerste over de finish komt wint de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

Open trials voor de diathlon

De Vijfkampbond heeft besloten de nieuwe regels van de UIPM ook te integreren in de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp. Deze nieuwe eisen zullen uiterlijk 31 mei 2009 worden bekendgesteld. Hierdoor zullen alle deelnemers aan de Dutch Open Coubertin Cup op 13-14 juni 2009 voor de uitdaging staan om uit te komen in een geheel nieuwe discipline.

 

De Vijfkampbond heeft daarom besloten om (onder haar auspiciën) een serie van vijf open bondstrials in de nieuwe diathlon te (doen) organiseren. Deze vinden naar verwachting plaats op de volgende data en locaties:

 

  • zondag 26 april:   1e open trial diathlon: Amersfoort;
  • zondag 3 mei:       2e open trial diathlon: Amersfoort;
  • zaterdag 9 mei:     3e open trial diathlon: locatie bekend te stellen;
  • zondag 17 mei:     4e open trial diathlon: Amersfoort;
  • zondag 24 mei:     5e open trial diathlon: Amersfoort.  

Prestaties op de diathlontrials tellen mee voor het Vijfkampkruis

Mede aangezien de diathlon voor alle vijfkampers een geheel nieuw onderdeel is, zullen de prestaties tijdens deze vijf open diathlontrials meetellen voor de nog bekend te stellen nieuwe eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp, dat in 2009 alleen op de Dutch Open Coubertin Cup behaald kan worden. Het is in 2009 dus mogelijk om de eis voor het Nationale Vijfkampkruis op de diathlon reeds voorafgaand aan de Coubertin Cup te behalen. Dit onder voorbehoud dat de betreffende sporters ook op de Dutch Open Coubertin Cup uitkomen in de diathlon. Prestaties in de diathlontrials tellen niet mee voor plaatsingen in het Nederlands Kampioenschap.

 

Save the dates ...

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de open diathlontrials? Zet de data in je agenda; de inschrijving opent uiterlijk 4 april. De diathlontrials kosten €10 per deelnemer per keer en staan open voor alle deelnemers aan de Dutch Open Coubertin Cup, op basis van eerste inschrijving.

 

 

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan uit de Nederlandse Vijfkampbond en is verantwoordelijk voor de in 1913 ingestelde Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Lees meer over deze twee door de Nederlandse regering erkende onderscheidingen voor fysieke prestaties op www.sportonderscheidingen.nl

 

 

 

Kelvin Hilgeholt is inmiddels begonnen met trainen voor de nieuwe diathlon: de combinatie van lopen en schieten uit de Olympische Moderne Vijfkamp